maandag 7 mei 2012

Eindeloos bewustzijn

Pamplona - Logrono, 113 km, sluierbewolking (en nu regen 22.10) en 21 graden. Met pijn in mijn hart verliet ik Pamplona, wat een indrukwekkende stad en een stad waar ik zeker terugkom. Meestal is het de combinatie van dingen waardoor ik geroerd ben door een stad. De gastvrijheid, de tappas, het heerlijke bier en de wijn, maar ook de staat van de stad, m.a.w. hoe ligt zo'n stad erbij. Mooie wijken en nieuwbouw in combinatie met de oude binnenstad en parken en nergens rommel. Spanje is anders dan Frankrijk, ik hou nu al van dit land. Recent sprak ik nog met enkele mensen over hun ervaringen met Spanje en ik krijg er nu beeld en smaak bij. Vandaag verder gekomen dan ik gedacht had, paar stevige klimmen erbij en prachtige vergezichten zoals ik ze in Frankrijk niet gezien heb. Onbewust bracht me dat tijdens het fietsen bij een boek dat mijn kijk op leven en dood veranderd heeft, of beter gezegd, waarin ik de dingen las zoals ik ze al lang in mijn hoofd had zitten. Pim van Lommel, cardioloog, publiceerde in 2001 voor het eerst in het wetenschappelijk tijdschrift De Lancet zijn onderzoek naar bijna dood ervaringen (BDE's), dus ervaringen van mensen die op het randje van de dood hebben 'verkeerd' en toch zijn blijven leven. Hij schreef er een boek over met als titel Eindeloos bewustzijn, een bestseller inmiddels (googlen en gaan lezen! En er is ook een TV programma aan hem gewijd, via you tube nog te zien) Uiteraard kun je ook stevig wat kritiek vinden op internet op zijn onderzoek, maar toch, waarin jezelf gelooft pakt niemand je af. Mogelijk dat mijn geloof in zijn filosofie ook mede bepaald wordt door mijn ervaringen uit mijn vak waar leven en dood meestal niet de eigen keuze van mensen is. De eindeloze vergezichten van vanmiddag bevestigen mijn inzicht dat het stoffelijk deel waar wij nu in verkeren slechts een klein stukje is van een veel groter geheel, een soort eindeloos bewustzijn. Wat je overigens van dat stoffelijk deel maakt wordt grotendeels door jezelf bepaalt en daar kan mijn eerder genoemde filosofie van dromen, denken, durven, doen en doorzetten je een flink eind me op weg helpen. Anthony Robbins heeft hier ook een bestseller over geschreven, Je ongekende vermogens, ook het lezen waard.

2 opmerkingen:

  1. Hallo Paul,
    fietsen naar Santiago de Compostela geeft je de hele dag de mogelijkheden je gedachten over alles vrijelijk te laten gaan. Een regenbui of een stevige helling onderbreken dat misschien wel eens. Maar straks, na Burgos, en tot Leon over de Meseta fietsend kun je weer helemaal 'los' gaan. De eindeloze vlakte, de nooit eindigende lange weg, die helpen je daarbij.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Paul,
    vanwege je filosofische overdenkingen heb ik op mij eigen blog jouw dagelijkse vermeld. ook naar aanleiding van een onlangs verschenen wieler-, c.q. fietsboek van Wilfried de Jong: Kop in de wind. Zie: http://www.gerard-staals.blogspot.com/

    BeantwoordenVerwijderen